Forskning

  • Forskningsmiljö

    Forskningsmiljö om sexuell korruption: Att förstå, mäta och förebygga sexuellt maktmissbruk

    Denna forskningsmiljö bidrar med ny kunskap om hur sexuell korruption bäst ska förstås, mätas och förebyggas. Forskningsmiljön inkluderar forskare från Uppsala, Örebro, Linköpings och Göteborgs universitet, och bedrivs i samarbete med våra samarbetspartners Transparency International och Quality of Government Institute (QoG).

  • Governance

    Sex instead of money: Conceptualizing sexual corruption

    I denna artikel presenteras vårt konceptuella ramverk om sex som valuta i korruption. Det används numera av Transparency International och av den koalition som arbetar med FNs konvention mot korruption. Artikeln lanserar en definition av sexuell korruption, diskuterar hur sexuell korruption ska förstås, och går genom tidigare forskning.

  • What is Sexual Corruption? The challenges of raising awareness and legislating in the absence of recognition

    I den här artikeln diskuteras vilka risker det innebär att uppmana utsatta för sexuell korruption att anmäla om det inte finns lagstiftning som kan skydda dem. Artikeln finns med i ett specialnummer om könsdimensioner av korruption i FNs publikation Forum on Crime and Society.

  • Parabol

    Vi måste prata om sexuell korruption

    Denna populärvetenskapliga text på svenska introducerar hur sexuell korruption kan ta sig uttryck. Den ger exempel från svenska myndigheter och civilsamhällesorganisationer, och identifierar vanliga fallgropar.

  • U4 blogg

    Sexual corruption is abuse of power – and there’s more to it than ‘sextortion’ alone

    Denna bloggpost beskriver vilka komponenter sexuell korruption består av, hur den skiljer sig från andra former av korruption, och varför sexuell korruption är mer än bara utpressning.

  • Bokkapitel

    Sextortion: linking sexual violence and corruption in a Nordic context

    I detta bokkapitel analyserar vi två uppmärksammade fall av sexuell korruption i Sverige och Norge, och diskuterar varför sexuell korruption ofta faller mellan stolarna.

  • Projekt

    Sexuell korruption: Att förstå och agera mot sexuellt maktmissbruk

    I detta forskningsprojekt undersöker vi vad sex som valuta i korrupta transaktioner innebär, med särskilt fokus på utbildningssektorn. Vi följer utveckling och implementering av policies mot sexuell korruption.

  • Sextortion: Corruption and Gender-Based Violence

    I denna rapport för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) från 2020 gick vi tillsammans med Sofia Jonsson genom det då begränsade forskningsfältet om sexuell korruption med fokus på bistånd, och gjorde två fallstudier av sexuell korruption i Tanzania och Colombia.

  • Implementing Policy against Sextortion in Tanzania: A Follow-Up Study

    I denna uppföljande EBA-studie från 2022 analyserade vi förutsättningarna för att implementera åtgärder mot sexuell korruption i utbildning och bistånd i Tanzania.